Wat houdt steriliseren in?
Bij de sterilisatie van de teef halen we bij een gezonde baarmoeder enkel de eierstokken weg. Deze produceren hormonen die invloed hebben op de loopsheid, schijnzwangerschap en op latere leeftijd ook op het ontwikkelen van melkklierkanker.
Wat zijn de voordelen van steriliseren
Niet meer loops
Een teef die niet gesteriliseerd wordt normaal gezien 2 maal per jaar gedurende 3 weken loops. Tijdens deze 3 weken is ze vruchtbaar en kan ze gedekt worden. Tijdens de loopsheid verliest de hond ook bloed, kan lastig en jankerig zijn en heeft vaak de neiging om weg te lopen.
Geen schijnzwangerschappen meer
Onder de invloed van hormonen, geproduceerd door de eierstokken, kan de hond 2 maanden na de loopsheid schijnzwanger worden. Hierdoor kan de teef rusteloos en lastig worden, voelt zich ongemakkelijk, maakt nesten, of kan zelfs melk gaan geven. Vaak is dit erg lastig voor de hond en eigenaar.
Geen kans meer op baarmoederontstekingen
De kans op baarmoederontstekingen daalt enorm na de sterilisatie. Een baarmoederontsteking maakt de hond erg ziek en kan zelfs dodelijk zijn. De enige optie bij een baarmoederontsteking is een operatie waarbij alles weggehaald worden.
Kans op melkkliertumoren daalt
Hoe vroeger je de hond laat steriliseren, hoe minder kans ze krijgt om op latere leeftijd melkklierkanker te ontwikkelen. Als er gesteriliseerd wordt voor de eerste loopsheid is de kans op kanker 0 %. Hoe vaker de teef loops wordt, hoe hoger de kans op het ontwikkelen van kanker. Daarom raden we aan van de teef zo vroeg mogelijk te laten steriliseren.
Kans op suikerziekte verkleint
Dit komt omdat onder invloed van het zwangerschapshormoon (wat aanwezig is in het lichaam bij dracht en schijnzwangerschap) het lichaam ongevoelig kan worden voor insuline. Daarom is een intacte teef gevoeliger aan suikerziekte dan een gesteriliseerde hond.
Wat zijn de nadelen van steriliseren
Kans op verdikken wordt groter
Door de wegname van hormonen verlaagt de caloriebehoefte van de hond, maar tegelijkertijd krijgt de hond een groter hongergevoel. Daarom is het belangrijk om direct na de sterilisatie het gewicht van de hond goed op te volgen en eventueel te veranderen van voeding om overgewicht te voorkomen. Overgewicht brengt op zich veel klachten met zich mee zoals een lagere levensverwachting, gewrichtsproblemen, hart-en vaatziekten,…
Kans op vachtverandering na de sterilisatie
Dit is iets wat we vooral zien bij honden met een langere vachtstructuur zoals een cocker spaniël of een golden retriever. Vaak heeft de vacht de neiging om meer te gaan krullen en wordt er meer ondervacht geproduceerd, waardoor de vacht dikker wordt. Iets vaker trimmen is dan de boodschap.
Kans op incontinentie (vaak op latere leeftijd)
Dit is iets wat heel weinig voorkomt, maar het kan. Dit komt ook door het wegvallen van enkele hormonen. De incontinentie (verlies van druppels urine) kan makkelijk behandeld worden met een pilinname.
Het risico van de narcose
Het risico op narcose is er bij elke ingreep. Het kan altijd zijn dat de hond slecht reageert op de verdoving. Gelukkig komt dit zelden voor, en is het veel veiliger van een gezonde hond in slaap te doen dan een zieke, zoals bij een baarmoederontsteking. dan ligt het risico op complicaties veel hoger.
Twijfelt u nog over de ingreep of heeft u meer vragen, aarzel niet ons te contacteren!