Benchtraining

Benchtraining

Wat is een bench?

 

Een bench is een kleine afgesloten ruimte. Je vindt ze in verschillende materialen: volledig in metaal, een varikennel in plastiek, een stoffen bench die je kan opvouwen,…De bedoeling is dat dit een ruimte is waar de hond kan verblijven als hij niet onder toezicht is. Maar een bench kan veel meer dan een ‘kooi’ zijn. Het kan een veilig nest zijn waar de hond zich kan in terugtrekken. Als je het op de juiste manier aanleert.

 

Waarom een bench?

 

  • Handig hulpmiddel om pup zindelijk te maken
  • Een veilige manier om de pup en later volwassen hond alleen te laten zonder dat hij vernielgedrag kan vertonen.
  • Je leert de hond zelfstandig te zijn en leert alleen te zijn
  • Het geeft een veilig en vertrouwd nestgevoel aan de hond
  • Bij bezoek of drukte kan de hond zich hierin terugtrekken
  • Als u op reis gaat of op bezoek heeft de hond ook zo zijn veilig herkenbaar nest met zich mee

 

Hoe leren we een puppy aan van in een bench te zitten?

 

  • Zet de bench op een doordachte plaats alvorens u aan de training begint. In het begin is het goed dat de bench in de meest beleefbare ruimte staat waar veel aanwezigheid is van mensen. Zet hem toch niet centraal maar in een rustig hoekje, zodat de pup erbij is maar toch de rust kan opzoeken.
  • Maak een erg fijne plaats van de bench. Een zacht dekentje of kussen  maken de bench een stuk comfortabeler, en eventueel een lapje stof vanuit het nest met de geur aan van moederdier en nestgenootjes kan helpen.
  • Geef de pup enkel eten in zijn bench; laat hierbij in het begin het deurtje zeker open, een bench moet een leuke plaats zijn!
  • Geef ook alle tussendoortjes zoal een kauwstokje of penslapje in de bench.
  • Ga bij de hond zitten als hij in zijn bench zit, aai hem en overlaad hem met lieve woordjes.
  • Geef zijn favoriete speeltje ook alleen in de bench.

 

In het begin moet de bench de leukste plek in huis zijn; daar krijgt hij aandacht, eten, speelgoed en is het lekker liggen!!!

 

  • Eenmaal hij de aanwezigheid van de bench gewend is en  er graag vertoeft, kan u terwijl hij aan het eten is het deurtje eens sluiten. Eerst 10 seconden, dan 30, 1 minuut, 5 minuutjes, 10 minuutjes. Ga ook af en toe eens weg en kom direct terug. Zo leert de pup dat u altijd terug komt en ook altijd het deurtje zal openen.
  • Als je merkt dat je pup moe wordt, probeer hem te verplaatsen naar zijn bench en laat hem daar slapen. Dan  kan u ook eens het deurtje sluiten.
  • Nu kan u stillaan beginnen met de pup af en toe zelf naar de bench te leiden, eventueel met snoep, hem in de bench te belonen met iets leuks en het deurtje dicht te doen en even weg te gaan. Bouw ook deze tijd heel rustig op.

 

Haal uw pup er nooit uit als hij aan het janken of blaffen is. Dit mag geen succes opleveren! Alleen goed gedrag, mooi braaf wachten, wordt beloond door een vrijlating uit de bench. Als uw hond blaft of jankt, negeer hem dan gewoon. Is hij stil, ga dan naar de bench toe en open die alsof dit de normaalste zaak is van de wereld. 

 

 

Benchtraining bij volwassen honden

 

Sommige honden kunnen een traumatische ervaring opgelopen hebben met een bench door verkeerd aangeleerd of een erg hard te schrikken terwijl ze erin zaten. Het belangrijkste bij deze honden is:

 

DWING HEN NOOIT !

 

Door de hond te dwingen in dat enge ding te zitten, maakt u de situatie alleen maar erger. De hond worden banger, u gaat meer mopperen, hond wordt nog banger, etc;

 

Eigenlijk pakt u het beste aan alsof de hond terug een puppy is. Waarschijnlijk zal het nu nog trager verlopen dan bij een puppy, omdat deze nooit enge ervaringen hebben gehad met een bench. Het belangrijkste is hun vertouwen terug te winnen.

 

Enkele tips:

  • Zorg dat de bench groot genoeg is: de hond moet makkelijk kunnen staan in de bench en zich kunnen draaien
  • Heeft u nog een mand of ligbed ergens anders in huis, leg deze dan in de bench; u moet ervoor zorgen dat alleen in de bench een aangename ligplaats is. 
  • Geef ook ALTIJD eten, drinken en snoepjes in de bench. Verwen hen met een kluifbeentje of Kong® die u kunt vullen met lekkers. U kan ook als de hond het niet ziet snoep strooien achteraan in de bench, zodat het een aangename verrassing is voor de hond om nog meer snoep te vinden in de bench!
  • Pas als u ziet dat de hond terug op zijn gemak kan eten en rusten in zijn bench (met de deur open!!) kan u een stapje verder gaan, zoals hierboven bij de puppy’s beschreven.

 

De sleutelwoorden bij het herintroduceren van de bench zijn: geduld, geduld en geduld!!

 

Tot slot wil ik nog meegeven: zet uw hond nooit op straf in de bench. De bench moet te allen tijde een fijne plek zijn waar hij kan rusten en ontspannen.

 

Veel succes!