MDR1 gen bij honden

MDR1 gen bij honden

Wat is het MDR1 gen?

 

Het MDR1 gen is verantwoordelijk voor een soort van ‘cel pomp’ die toxische stoffen uit cel naar buiten haalt, en er zo voor zorgt dat ze het lichaam verlaten. Dit voorkomt een opstapeling van toxische stoffen in het lichaam. Als dit gen beschadigd of gemuteerd is dan kan dit voor zeer ernstige complicaties zorgen.

 

Waarom is het gen van belang?

 

In sommige honden is een er abnormale vorm van dit gen aanwezig. Deze honden zijn  gevoelig voor de toxische effecten van bepaalde medicatie.

 

Welke rassen kunnen drager zijn van het gen?

 

We zien het probleem vooral bij bepaalde types herdershonden. Het meest voorkomend is het bij de schotse collie, de australische herder, sheltie, en bobtail (uiterst zelden een border collie). Daarnaast zien we het ook bij bepaalde windhonden.

 

Welke producten zijn mogelijks gevaarlijk?

 

Loperamide – middel tegen diarree

Acepromazine - sedatie

Butorphenol -sedatie

Erythromycine -antibiotica

Ivermectine/selamectine/milbecine/moxidectine - anti-parasitaire producten

 

Hoe kan ik weten of mijn hond drager is?

 

Er is een screening voor dit afwijkend gen. Dit kunnen we laten onderzoeken via een eenvoudig bloedonderzoek. Doe dit bloedonderzoek zéker als je wilt fokken met de hond.

 

Waar moet ik op letten als mijn hond drager is?

 

Honden met het MDR1 defect leven op zich een perfect normaal leven. Het is alleen gevaarlijk als er bepaalde medicatie (verkeerd) wordt toegediend. Zorg er dus voor dat iedereen op de hoogte is van het gen defect; de dierenarts, hondenopvang, gezinsleden,… 

 

Mag ik fokken met mijn hond?

 

Het MDR1 gen wordt doorgegeven aan pups. Het is daarom erg belangrijk om te weten welke honden drager zijn.

Ze uitsluiten voor de fok is moeilijker, omdat er zo veel honden drager zijn bij bepaalde rassen dat de fokpoel té klein zou worden (vb australische herder). Daarom proberen ze bij de ‘risicorassen’ vooral te focussen op het fokken met honden die maar 1 abnormaal gen hebben.

 

Mag ik mijn hond nu niet meer ontwormen/verdoven/ behandelen?

 

Uiteraard is het wel noodzakelijk om een goede zorg te kunnen blijven garanderen.