Nachtangsten

Nachtangsten

Verstoringen of omwisselen van het dag-nacht ritme bij oudere honden kan een teken zijn van hersenveroudering en kan zorgen voor een verminderde levensqualiteit bij honden én hun baasjes.

 

Hoe pakken we dit aan?

 

1 diagnose

 

Verschillende zaken kunnen aan de oorzaak liggen van ‘s nachts wakker zijn van oudere honden

            Pijn

            Jeuk

            Ontlastingsdrang (urine of stoelgang)

            Honger

            Geluidsovergevoeligheid of net doof worden

            Angsten

            Bijwerkingen van bepaalde medicatie of andere lichamelijke klachten

 

Een goede evaluatie, anamnese en klinisch onderzoek is van groot belang om een aantal oorzaken uit te sluiten. Pas dan kan je besluiten dat de hond leidt aan hersenveroudering door de natuurlijke gevolgen van ouderdom.

 

2 management omgeving

 

Bekijk en overloop het dag schema van de hond. Een voorspelbare en duidelijke avondroutine is hierbij belangrijk. Zorg ook voor een specifieke ‘rustplaats’ met weinig prikkels. Donker of zwak verlicht, gebruik van ‘white noise’ om geluid van buitenaf te dempen of gordijnen om visuele prikkels te beperken.

Zorg voor zachte comfortabele bedding om een aangenaam warme plaats (ook niet té warm!)

 

3 Verrijking van de omgeving en gedragsaanpassingen

 

Zorg voor voldoende maar aangepaste verrijking zowel op mentaal als fysiek vlak bv voldoende wandelingen, aangepaste trainingen, geurspelletjes, voederpuzzels,…

Zeker in de latere namiddag of avond. Zo kan je de hond al een beetje vermoeien en voorbereiden op de nacht. Mentale stimulatie en breinspelletjes remmen ook de hersenveroudering af.

 

De hond overdag voldoende wakker houden door met hem te interageren zoals hem aanspreken en regelmatig aaien of betrekken in de dagdagelijkse taken (meenemen naar de tuin, de berging, etc) kan hem ook helpen ’s avonds voldoende moe te zijn.

 

4 medicatie

 

Medicatie kan helpen met het verminderen van angst en het herstellen van een normaal dag-nacht ritme.

Medicatie is het meest succesvol in combinatie met aanpassingen van de omgeving en het gedrag.

Sedatie heeft zeer weinig en kortstondig effect bij dieren, dit in tegenstelling tot mensen.

 

Belangrijk is een 14 daagse kuur met een NSAID of andere pijnstiller om pijn uit te sluiten, alvorens te proberen met andere medicatie.