Wat is een maagtorsie?
Een maagtorsie is een aandoening die steeds acuut voorkomt, en levensbedreigend is. De maag gaat zodanig gaan opzwellen (maagdilatatie) dat deze om haar eigen as zal kantelen en een draaiing (maagtorsie) veroorzaakt. Hierbij worden belangrijke bloedvaten afgekneld en kan het voedsel ook niet meer uit de maag. De maag gaat steeds meer gaan opzwellen en de hond krijgt ademhalingsproblemen door de druk van de maag op het middenrif. Ook de bloedcirculatie raakt verstoord en de hond kan hier heel snel aan dood gaan.
Welke honden zijn gevoelig aan een maagtorsie?
Maagtorsies komen vaker voor bij grotere hondenrassen met een diepe borstkas. We denken hierbij vooral aan Deense doggen, weimaraners, boxers, duitse herders…
Ook oudere honden blijken gevoeliger voor maagtorsies dan jonge honden.
Maar dit sluit niet uit dat dit bij jonge honden ook kan voorkomen!
Een verband met het aantal voedingen, beweging na de maaltijd of heftig spelen en rollen is niet wetenschappelijk bewezen.
Wat zijn de symptomen?
- hond wordt onrustig
- begint zwaar adem te halen
- staat wijdbeens te kwijlen en probeert over te geven
- een duidelijke zwelling van de maag (linkerkant lichaam)
- tympatische maag, als je op de maag tikt klinkt die als een trommel
- de hond krijgt het zeer benauwd
Als u deze symptomen herkent bij uw hond, aarzel dan niet en contacteer uw dierenarts. Een maagtorsie is altijd een spoedgeval!!
Hoe lossen we het probleem op?
Als de hond op de praktijk binnenkomt, probeert de dierenarts de maag te ledigen. Indien dit niet lukt wordt de hond meteen onder narcose gebracht en tracht de dierenarts de maag leeg te krijgen en terug te draaien naar zijn normale positie. Hierbij wordt de maag vaak vastgenaaid aan de buikwand zodat deze niet opnieuw kan gaan kantelen.
Wat is de prognose?
De prognose hangt af van hoever de maag dilatatie of torsie al gevorderd is. Hoe langer de bloedtoevoer is afgekneld, hoe meer weefsel er is afgestorven.
Ook de mate van bewustzijn van de hond kan de prognose bepalen; hoe suffer de hond hoe meer hij al in shock is en hoe slechter de prognose.
Als de hond de operatie overleeft, is nog niet alle gevaar geweken. Door het vrijkomen van toxines kunnen er hartritmestoornissen ontstaan, die ook fataal kunnen zijn voor de hond. Daarom moet het dier extra in observatie genomen worden na de operatie.
Het herstel nadien verloopt vaak wat moeizaam.
Wat kunnen we preventief doen?
Preventief is er weinig te doen aan een maagtorsie. Belangrijker is vroegtijdig de symptomen herkennen en zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan bij twijfel.