Wat is een allergie?
Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen genoemd), die op zich niet schadelijk hoeven te zijn. Dit kunnen pollen zijn, een wasproduct, een voedingsbestanddeel, … kortom bijna alles is mogelijk. Wanneer deze stoffen het lichaam binnendringen via huid of luchtwegen reageert het lichaam met een ‘overdreven’ allergische reactie.
Wat zijn de klachten?
Allergie kan zich in allerlei vormen en manieren uiten. We sommen de meest voorkomende even voor u op:
- Jeuk
- Schudden met de kop
- Likken en bijten aan de poten of staartbasis
- Kale plekken
- Wondjes
- Roodheid en irritatie
- Verkleuring van de vacht
- …
Oorzaken van allergie
Allergie kan vele oorzaken hebben, maar we kunnen 4 grote groepen onderscheiden:
→ Vlooienallergie
→ Voedselallergie
→ Contactallergie
→ Atopie
Vlooienallergie
Vlooien bijten de hond en zuigen hierbij bloed. Dit zorgt voor een hinderlijke jeuk. Als de hond net gebeten is kan je dit soms zien als hij plots opspringt en begint te krabben of bijten op een specifieke plaats.
Sommige honden zijn zo gevoelig aan het speeksel van de vlo dat zij een allergische reactie krijgen op een of meerdere beten. Ook oudere beten worden dan terug geactiveerd en de hond krijgt over het ganse lichaam jeuk, waarbij hij zich tot bloedens toe kan krabben of bijten, voornamelijk op de rug en staartbasis. Ook kaalheid kan hierbij voorkomen. Één vlooienbeet is voldoende om de allergie in stand te houden. Bij deze honden is het van groot belang heel strikt en preventief te gaan behandelen tegen vlooienbesmettingen.
Voedselallergie
Sommige honden kunnen een allergie ontwikkelen tegen bepaalde voedingsbestanddelen. Dit kan zeer uiteenlopend zijn. Vaak ontwikkelt de allergie zich al voor het eerste levensjaar, maar soms kan het ook later tot uiting komen. Een typisch beeld hierbij is jeuk aan de tenen en poten, eerst zonder letsels. In een verder gevorderd stadium kan er ook roodheid voorkomen op buik en liezen en zullen er wel letsels te zien zijn. Soms zijn de huidklachten ook gekoppeld aan maagdarm klachten, zoals af en toe braken of te slappe stoelgang.
Om zeker te zijn dat het om een voedselallergie gaat, is het nodig van een hypo-allergeen dieet te starten, en dit minstens 10 weken vol te houden. Pas dan kan de diagnose effectief gesteld worden.
Atopie
Atopie is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei hondproblemen veroorzaakt door allergenen uit de omgeving, van buitenaf dus. Er kunnen dus allerhande klachten zijn, maar vaak zien we irritatie, jeuk en roodheid in de huidplooien (liezen, oksels, onder de keel,tussen de tenen), de lippen en snoet, vaak gepaard gaan met puistvorming en letsels van het krabben.
De allergische reactie kan dus uitgelokt worden door heel veel verschillende dingen. Sommige honden reageren op graspollen, boompollen, anderen op huisstofmijt, stof, menselijke huidschilfers…Je kunt het vergelijken met hooikoorts bij de mens, maar dan met huidproblemen.
Atopie is dus ook vaak seizoensgebonden.
Het is de meest voorkomende allergie bij de hond.
Contact allergie
Deze vorm van allergie komt eigenlijk het minst vaak voor. De allergie komt tot stand wanneer de huid van het dier in contact komt met een stof waar hij allergisch op reageert. Dit kan bijvoorbeeld op gras zijn, waarbij hij jeuk aan op poten en buik heeft (van op het gras te liggen), of bijvoorbeeld wanneer u een nieuw wasproduct heeft gekocht en de dekens van de hond daarmee heeft gewassen. Er moet echt contact zijn tussen de huid en het allergeen.
Hoe behandelen we allergieën?
Afhankelijk van de soort allergie, is er een andere behandeling. Daarom is het heel belangrijk van de oorzaak van de allergie proberen te achterhalen. Dit is niet altijd even eenvoudig, en soms duurt het een even voor de behandeling op punt staat.
Allergie vereist in de meeste gevallen een levenslange behandeling.