Een nieuwe hond in huis

Een nieuwe hond in huis

Na een vaak lange zoektocht is het eindelijk zover: je nieuwe vriend komt thuis! je kan niet wachten om te gaan wandelen met je hond, naar de hondenschool te gaan, op bezoek bij familie en vrienden, kortom iedereen mag weten dat er een nieuwe bewoner is bij jou. Toch is het ook belangrijk je hond een goede en gezonde start te geven. Daarom is een controlebezoek bij de dierenarts geen overbodige luxe. Je kan er laten nakijken of je nieuwe hond gezond is en vrij is van ziekten en parasieten. Enkele dingen moeten toch in orde gebracht worden als je de hond wilt meenemen naar een hondenschool, familie of op reis.

Identificatie

Het identificeren en registreren van een hond is in België verplicht. Dit betekent dat de hond gechipt of getatoeëerd moet zijn.
Het chippen is een hele kleine ingreep waarbij een chip ter grootte van een rijstkorrel onder de huid wordt ingebracht bij de hond, ter hoogte van de hals. Als je hond dan verloren loopt kunnen politie of dierenbescherming de chip controleren en zo jouw hond veilig terug thuis brengen. Het plaatsen van een chip is eenmalig, en kost 42 euro met registratie bij ABIEC-BVIRH inbegrepen.

Vaccinatie

Om je hond te kunnen beschermen tegen een aantal veel voorkomende besmettelijke ziektes is het zeker aan te raden je hond te laten vaccineren.
Je kan je hond tegen verschillende ziektes vaccineren, afhankelijk van wat je wil gaan doen met de hond.

Cocktailenting

Dit vaccin wordt aangeraden bij alle honden, groot en klein. Het beschermt de hond tegen hondenziekte, kattenziekte en hepatitis. Dit vaccin wordt jaarlijks gegeven.

Leptospirose

Ook wel rattenziekte genoemd. Honden worden besmet door in aanraking te komen met besmette rattenurine. Deze vinden we terug in bijvoorbeeld vuile beken en sloten. Vooral jachthonden dienen hiertegen beschermd te worden. Leptospirose kan samen zitten met de cocktailenting of apart. 6 maandelijkse herhaling is aan te raden bij deze vaccinatie.

Hondsdolheid

Hondsdolheid is verplicht als je je hond wilt meenemen naar het buitenland of de Ardennen. Deze vaccinatie blijft 3 jaar geldig.

Kennelhoest

Kennelhoest is een erg besmettelijke ziekte die kan voorkomen op hondenscholen, pensions, wedstrijden. Vaccinatie wordt vaak verplicht als je uw hond in een pension wilt laten logeren of ook op sommige hondenscholen. Als uw hond vaak in contact komt met andere vreemde honden is dit vaccin dat jaarlijks herhaalt moet worden zeker aan te raden.

Een vaccinatieschema voor een pup ziet er wat anders uit dan voor een volwassen hond. Vraag meer info aan uw dierenarts.

Ontwormen

Wormen komen heel vaak voor bij honden. Deze wormen zijn ook besmettelijk voor de mens dus het is belangrijk goed preventief te werken rond ontwormen, en in het bijzonder ook met pups.
Wij raden volgend schema aan:
pups: 2 weken – 4 weken – 6 weken – 8 weken – 3 maand – 4 maand – 5 maand – 6 maand
Honden vanaf de leeftijd van 6 maanden worden best om de 3 tot 6 maanden ontwormd naar gelang het besmettingsrisico.
Lintwormen zijn wormen die apart behandeld moeten worden. Je herkent ze als kleine witte rijstkorreltjes in de stoelgang van je hond. De besmetting komt voort uit de aanwezigheid van vlooien, dus ontvlooi je de hond ook best.

Ectoparasieten

Waar wormen als endoparasieten binnenin het lichaam leven van de hond, heb je ook een aantal parasieten die leven bovenop de hond, dit zijn de ectoparasieten.

Vlooien

Deze kleine beestjes komen het vaakst voor bij honden en kunnen erge jeuk veroorzaken tot zelf een allergische reactie. Ze zijn heel besmettelijk en kunnen ook de mens bijten. Ook hier werk je best preventief aangezien een vlooienbesmetting erg hardnekkig kan zijn. Je kan je hond behandelen via een spray (bv frontline) of pipetjes in de hals (frontline, advantage,…). Hoe vaak je deze behandeling moet herhalen hangt af van welk product je gebruikt.

Teken

Teken zijn diertjes die zich ophouden in struiken en lang gras en wanneer een hond of ander warmbloedig dier langskomt laat hij zich vallen op de vacht van de hond en bijt zich vast in de huid, waar het bloed zuigt om zich te kunnen voortplanten.
Teken kunnen drager zijn van een aantal besmettelijke ziektes en kunnen lelijke infecties veroorzaken. Ook voor teken kan je preventief pipetjes op de hals aanbrengen van je hond. Let wel op: pipetjes die goed zijn tegen de vlooien zijn niet altijd even effectief tegen teken.

Er zijn nog een aantal andere ectoparasieten die voorkomen in het buitenland. Bent u van plan op reis te gaan met uw huisdier? Bel gerust voor meer informatie rond specifieke regiogebonden parasieten.

Voeding

Tot slot is het ook belangrijk van uw hond de optimale voeding te geven die hij verdient. Kies voor een kwaliteitsmerk zoals Royal canin, Hill’s, Pro Plan, Eukanuba,…
Er zijn oneindig veel soorten voeding, en vaak zijn deze aangepast aan de levensfase en/of activiteit van uw hond.
Een puppy die nog moet groeien heeft een heel andere voeding nodig dan een seniorhond op rust.
Voor honden met een medisch probleem bestaan er ook allerlei soorten dieetvoer, denken we maar aan een hond met overgewicht,een voedselallergie, nierproblemen, diabetes…

Aarzel niet van contact op te nemen voor individueel advies op maat voor uw hond!!