De komst van een nieuwe bewoner is altijd iets om naar uit te kijken. Een nieuw drink- en eetbakje, kattenbak, mandje voor de poes zijn belangrijke dingen om aan te schaffen, zodat de kat zich snel thuis voelt. Toch moeten we ook denken aan de gezondheid van de kat, en is het raadzaam altijd eens langs te komen met de nieuwe bewoner voor een algemene controle en te voorzien in enkele belangrijke aspecten van de gezondheid van uw kat. Wat er precies kan en moet gebeuren staat hieronder verder uitgelegd.
Identificatie en registratie
Identificatie en registratie bij de kat is verplicht. De chip is een rijstkorrel groot en wordt onder de huid geplaatst ter hoogte van de hals. Deze kleine ingreep gebeurt maar eenmalig in het leven van de kat, en kan tegelijk met de vaccinatie geplaatst worden.
de kat wordt geregistreerd in een officiële databank van België, catID.
Vaccinatie
Er zijn een aantal besmettelijke kattenziektes waartegen de kat kan gevaccineerd worden.
Vaccinatie van katten is niet verplicht, met uitzondering van hondsdolheid, wat u nodig hebt om naar het buitenland te gaan.
Kattenziekte en kattenniesziekte
Dit is de basisvaccinatie bij de kat, en is sterk aan te raden bij zowel kittens als volwassen katten. De eerste vaccinatie moet na 3 weken herhaald worden; daarna is de kat beschermd voor één jaar. Dan is een jaarlijkse herhaling voldoende om uw huisdier te beschermen.
Leucose
Dit is een virus die voorkomt op plaatsen waar veel katten met nauw contact bij elkaar leven, zoals bv asielen, catteries, een plaats waar veel zwerfkatten zitten. De ziekte is ongeneselijk.
Wanneer uw kat veel buitenkomt en in contact komt met andere katten is het aan te raden uw kat tegen het leucosevirus te vaccineren.
Ontwormen
Wormen komen heel vaak voor bij katten. Deze wormen zijn ook besmettelijk voor de mens dus het is belangrijk op regelmatige basis uw huisdier te gaan ontwormen. Zeker bij kittens is het heel belangrijk om goed en regelmatig te ontwormen.
Wij raden volgend ontwormingsschema aan:
kittens: 3 weken – 5weken – 8weken – 3maanden – 4 maanden – 5 maanden – 6 maanden
Katten vanaf de leeftijd van 6 maanden worden best om de 3 tot 6 maanden ontwormd.
Ectoparasieten
Dit zijn parasieten die bovenop het dier leven. De meest bekende ectoparasiet is de vlo. Deze parasiet leeft van het bloed van de kat. Ze kan honderden eitjes per dag leggen. Een deel van die eitjes blijft op de vacht, maar een groot deel valt van het dier. De favoriete ligplaatsen van uw huisdier kunnen dus ook een bron van besmetting zijn. Behandel daarom het ganse jaar door uw kat preventief tegen vlooien.. De vlo is ook een tussengastheer van de lintworm, dus vaak gaan vlooien- en lintwormenbesmettingen samen. Er bestaan verschillende producten tegen vlooien. Afhankelijk van het werkzame bestanddeel hebben ze een andere gebruiksaanwijzing. Vraag meer raad aan de dierenarts of assistente.
Voeding
Tot slot is het ook belangrijk van uw kat de optimale voeding te geven die hij verdient. Kies voor een kwaliteitsmerk zoals Royal canin, Hill’s, Eukanuba,…
Er zijn oneindig veel soorten voeding, en vaak zijn deze aangepast aan de levensfase en/of activiteit van uw kat.
Een kitten die nog moet groeien heeft een heel andere voeding nodig dan een oudere kat.
Voor katten met een medisch probleem bestaan er ook allerlei soorten dieetvoer, denken we maar aan een kat met nierproblemen, urinestenen, diabetes,…
Heeft u meer vragen over de juiste voeding voor uw dier? Aarzel niet om contact op te nemen voor indivueel advies op maat voor uw kat.