Nierfalen

Nierfalen

Chronische nieraandoeningen is iets wat we vaak zien, bij alle leeftijden en rassen, zowel bij honden als katten.
Toch komt nierfalen het vaakst voor bij dieren van middelbare tot oudere leeftijd. Het heeft altijd een dodelijke afloop.

 

Wat is nierfalen?

Dit is een ziekte waarbij de nieren geleidelijk de capaciteit verliezen om bloed te filteren. Daardoor lopen tal van functies in het lichaam niet meer zoals het hoort: gestoorde nierproductie, zuivering van het bloed van afvalstoffen, de waterconcentratie in het lichaam, .. Het is een slepende ziekte die niet kan genezen worden.

 

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken zijn: het kan een erfelijke ziekte zijn maar kan ook ontstaan zijn gedurende het leven van het dier door een ontsteking, infectie,leeftijd …
Het grote nadeel aan nierfalen is dat het vaak pas laat ontdekt wordt, wanneer reeds 3 kwart van de nieren zijn aangetast. Pas dan vertoont het dier symptomen. Helaas is de schade dan al onomkeerbaar.

 

Wat zijn de mogelijke symptomen?

• Uw kat of hond drinkt en plast heel veel, in grote hoeveelheden
• Zijn/haar adem ruikt onfris
• Heeft een doffe vacht
• Eet minder goed en wordt kieskeuriger
• Heeft pijn aan de mond en heeft moeite met kauwen
• Vermagert, is moe
• Is misselijk en geeft soms over

 

Wat verhoogt het risico op chronisch nierfalen?

• De leeftijd van het dier
• Het ras (er is een rasgebonden gevoeligheid; denken we hierbij aan de pers, maine coon, siamees, burmees en bij honden aan de Lhasa apso, shi tzu, dobberman of cocker)
• De voeding
• Eventuele ziekte of infectie

 

Hoe stellen we de diagnose?

Vaak wordt de diagnose gesteld via bloedname. Hieraan is een groot nadeel verbonden: in het bloed wordt pas aangegeven dat er sprake is van nierfalen wanneer die nieren al voor driekwart kapot gegaan zijn.
Toch is er nog een andere manier waarop we op een vroeger tijdstip nierfalen kunnen vaststellen, en dit is via urineonderzoek.
Dit is heel makkelijk uit te voeren thuis en op die manier kunnen we chronisch nierfalen veel vroeger opsporen, nog voor het dier symptomen vertoont.
Wij raden aan van katten en honden ouder van 7 jaar jaarlijks te testen op nierfalen via urineonderzoek of bloedonderzoek.
Bij ons op de praktijk kan u een handige set verkrijgen om een schone manier de urine te verzamelen van uw kat. U kan tijdens de openingsuren het staal urine binnenbrengen en dan onderzoeken wij dit voor u.

 

Wat is de mogelijke behandeling bij chronisch nierfalen?

Zoals eerder gezegd is het een progressieve ziekte die niet kan genezen worden; dit wil zeggen dat uw dier steeds zieker zal worden naarmate de nieren steeds minder goed gaan werken.
Toch kunnen we verschillende dingen doen om de levensverwachting van uw huisdier met meerdere jaren te verlengen. Dit doen we op 2 manieren:
• Via medicatie
• Via aangepaste voeding
Vooral de voeding speelt een belangrijke rol in het verloop van de ziekte. Door bepaalde aanpassingen te gaan doen in de voeding belasten we de nieren op een zo min mogelijke manier.

Preventie

Zoals gezegd regelmatig urine of bloedonderzoek vanaf de leeftijd van 7 jaar kan al veel duidelijkheid geven, en kunnen we uw huisdier goed opvolgen.
Ook een aanpassing van het dieet op de leeftijd van 7 jaar kan een positieve invloed hebben op de nieren van uw dier. Seniorvoeding heeft een lager eiwitgehalte en is daarmee minder belastend voor de nieren.

Chronisch nierfalen is jammer genoeg niet te genezen. Maar we kunnen als we er vroeg bij zijn het leven van het zieke dier nog lang verlengen op een zo aangenaam mogelijke manier.