Kerstrisico’s voor dieren
Het kerstfeest kan een wat chaotische periode zijn waarin ieder zich bezighoudt met lekker eten en waarbij cadeautjes onbewaakt worden achtergelaten. Nieuwsgierige dieren (vooral honden) kunnen op zoek gaan naar eetbare geschenkjes onder de boom of snoepen van het kerstmenu. Enkele veel voorkomende risico’s tijdens de kerstperiode op een rijtje:
Giftig voedsel
Chocolade
Chocolade bevat theobromine en is erg giftig voor honden. Donkere chocolade is gevaarlijker dan melkchocolade of witte chocolade. Honden kunnen last krijgen van beven, hyperexcitatie, epilepsie aanvallen en hartproblemen.
Druiven en gedroogd fruit
Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden. Zelfs een kleine hoeveelheid kan ernstige nierinsufficiëntie veroorzaken.
Fondue olie
Vaak zetten mensen de pot fondue olie of frietketel buiten om af te koelen. Dit ruikt zeer lekker voor honden en we zien tijdens de kerstperiode geregeld honden die deze uitlikken. Dit kan erge maag-darm klachten veroorzaken.
Kerstplanten
Kerstster
Kerstster is een plant die we heel veel zien tijdens de kersperiode. Deze plant is spijtig genoeg giftig voor hond en kat en veroorzaakt irritatie in de mond en slijmvliezen en geeft ook maag-darm klachten.
Lelies
Alle delen van de lelieplant (zelfs het stuifmeel) zijn extreem giftig voor katten. Dit vormt vooral een risico als de kat er gaat aan snuffelen of likken of als ze zich wast na in aanraking te komen met het stuifmeel.
Kerstversiering
Slingers, dennetakken, kerstlintjes, scherpe hangertjes, ballen, kerstverlichting…. Zeer interessante speeltjes, maar oh zo gevaarlijk als ze per ongeluk opgegeten worden. Er kunnen beschadigingen optreden in de keel, slokdarm, maag of darmen. Als het voorwerp vast komt te zitten kan uw hond of kat erg ziek worden.
Merk je braken, diaree, lusteloos zijn of geen eetlust na dat uw dier met de kerstversiering heeft gespeeld, bel dan de dierenarts.
Voorkomen is uiteraard veel beter dan genezen, dus pas de versiering aan aan uw huisdier.
Vuurwerk
We vieren graag de feestdagen, maar hou rekening met onze dieren! Deze begrijpen niet wat er aan de hand is en kunnen erg in paniek raken. Zorg voor een veilige omgeving waar je zoveel mogelijk geluid en licht afschermt. Zorg er ook voor dat uw dier niet kan ontsnappen als hij in paniek raakt.